De teelt

Van zaadje tot tomaatje

In november wordt het tomatenzaad bij onze plantenkweker gezaaid. De plantenkweker kweekt de plant op totdat hij ongeveer 40 cm groot is.

Hierna worden de planten bij ons afgeleverd en in de kas op steenwol matten geplaatst. Bij iedere plant wordt een druppellaar gestoken, deze zorgt ervoor dat de panten iedere dag van de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen wordt voorzien. Aan iedere plant wordt een touwtje gebonden zodat hij mooi recht naar boven kan groeien, dit is nodig omdat de plant aan het einde van het seizoen wel 10 tot 12 meter lang kan zijn.

Als in de 3e week van januari de eerste bloemetjes van het trosje gaan bloeien worden er hommels in de kas uitgezet. Het is noodzakelijk dat de bloem bestoven wordt zodat deze kunnen transformeren  naar een mooie rode tomaat. Dit proces duurt ongeveer 8 weken.

Met ons hele team staan we elke dag klaar om te draaien, dieven, blad te snijden, trossnoeien en de rijpe tomaten te oogsten. Zo zorgen  we voor een optimaal sterk gewas zodat de planten maximaal kunnen presteren, en er vanaf april volop tomaten kunnen worden geoogst.

De periode van het oogsten duurt tot en met november. Hierna wordt de hele kas leeg gemaakt, schoongemaakt en weer klaargemaakt om in december weer opnieuw te starten met nieuwe planten.