Homemade ketchup
Ketchup maken is niet slechts een sausje van gepureerde tomaten. Als je goed proeft, haal je de zoet zure tinten en de specerijen er wel uit. Dit lekkere recept voor ketchup kun je lang bewaren, mits je een schone pot gebruikt natuurlijk. De ketchup is kruidig, maar niet té en het zoet-zure is precies in balans.
Ingrediënten
- 1250 gr tomaten
- 1/2 rode paprika
- 1 ui fijngehakt
- 1/2 teen knoflook
- 50 ml azijn
- 35 gr suiker
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl nootmuskaat
- 1 mespuntje cayennepeper
- 1/2 tl korianderzaad
- 1 kruidnagel
- Snuf zout en Peper
Bereidingswijze
Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken. Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan met een scheut water en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen. Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer. Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen, de azijn en het suiker toe. Laat de saus nog eens 1 1/2 uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is. Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in schone gesteriliseerde potten.
De ketchup blijft een jaar goed in de koelkast.
Bron: uitpaulineskeuken.nl